Månadsbrev okt.2021

Månadsbrev oktober 2021 Akademiska sjukhusets pensionärsklubb.

”Det är en vacker höstdag, solen skiner och vinden leker med tusentals färggranna löv. Luften är hög och klar. Jag promenerar längs bygatan och upptäcker ganska snart att jag nog borde ha tagit vantar på mig. Vinden biter i mina kinder och gör mina fingrar röda och stela.

    Jag smyger försiktigt på den lövklädda vägen för att inte störa alltför mycket. Det är som en vacker sal smyckad till fest. Trädkronorna gråter en smula när bladen trillar ner, vinden tröstar och bjuder upp till dans.

    Som genom ett trollslag bryts tystnaden och stillheten när jag får en oemotståndlig lust att sparka i löven. Jag är också inbjuden till lövdansen. Jag sparkar, springer, rullar runt och skrattar.

    Plötsligt när jag sitter där bland löven efter avslutad höstdans och tror att jag är ensam i hela världen, åtminstone på den här vägen. Då, från ingenstans har han kommit. En äldre man lutar sig ner över mig.

    ”Gjorde ni er illa, ska jag hjälpa er?”

    ”Oh, nej tack det gick bra.”

    Mannen vandrar vidare och jag ser att han ruskar på huvudet. Jag ler för mig själv och rodnar när jag tänker på att han såg mig i dansen.”


Från en novell i min novellsamling: ”Novellfesten”, Britta.

 

Årets längsta månad, en timme längre än de övriga månaderna med 31 dagar eftersom man i oktober återgår till normaltid.

 

Gamla benämningar på oktober: ölmånad, vinmånad, slaktmånad, halloween.

 

Vi samlar in det vi skördat, kokar sylt och saft, slaktar, fryser in. Vi går på Mickelsmäss, marknad och handlar. Vi plockar ihop utemöblerna och gör höstfint inne. Att promenera bland vackra löv och plocka in den vackra ljungen som jag inte fick för min mor. Ljung inne kunde innebära död, men jag tror inte på det idag. Vi drar i oss så mycket höstluft vi kan och känner att vi lever.

 

Enligt Folkhälsomyndigheten så är alla corona-restriktioner nu förbi. Vi i pensionärsföreningen fortsätter ändå med försiktighet. Trots vaccinationer, kan man bli smittad, om än mindre troligt. Umgås klokt!

 

Promenaderna fortsätter på torsdagar kl.10.00. Ifrån Svandammen med fika och gärna med gångstavar. Britta möter upp vid långbänken i Gottsunda-gipen samma tid.

 

Vi är glada för att få ha våran första ”fysiska” föreläsning.

 

Tisdag 26/10 kl.15.00, föreläser professor Kevin Mani i Skoogsalen på Akademiska sjukhuset.

 Föreläsningen: Reservdelsmänniskan- ett kärlkirurgiskt perspektiv.

 

Måndag 29/11 kl.15.00, föreläser Jan Milbrink: Reservdelsmänniskan – i en ortopeds perspektiv. Även denna föreläsning är i Hedstrandsalen.

 

Vi önskar er alla en fin höst och hoppas vi alla håller oss friska. Att krypa upp i soffan med en bra bok och tända ljus är bra för själen. Vi passar på att gratulera Nobelpristagaren i litteratur: Abdulrazak Gurnah.

 

Styrelsen genom Britta Ivarsson Possnert

 

Ordförande Karin Norlen

Vice ordförande Anders Fallgren

Kassör Lars Ramström

Sekreterare Laila Olsen Fallgren

Ledamot Gudmar Lundqvist

Ledamot Marie-Louise Aarflot

Ledamot Britta Ivarsson Possnert

Ledamot Karin Willerström

Ledamot Vakant