2021 mars månadsbrev

Månadsbrev mars 2021 Akademiska sjukhusets pensionärsklubb.


”Smält min is, låt min snö gå i tö” suckade vintern till våren.

”Kanhända, kanhända om solen vill, vi vänta väl ännu en månad till,

så kanske det sker”, sjöng våren. Så beskriver Gustaf Fröding mars månad i dikten: Vårvintervisa 1898.

Med den otroligt vackra vita vinter vi har nu, så är det inte troligt att den töar bort än. Vi får njuta ett tag till av snö och ännu ett Vasalopp innan det blir vår. Men ljuset kommer och dagarna blir längre. Mars är fjärde planeten ifrån solen, romarnas krigsgud. Tidigare har mars månad också kallats för ugglemånad eller kråkmånad. Men mest känner vi väl till den som katternas månad. Marskatter som jamar, skriker och slåss för sin rättighet att gå ut och fria.


Vi människor skriker och slåss vidare för att få vaccin och återfå fysisk kontakt med andra. Det hjälper nog inte om vi skriker och slåss, men det hjälper om vi fortsätter att hålla avstånd och håller våra kontakter vid liv genom telefon, brev och internet. Glöm inte moster Svea på ålderdomshemmet! Ett ord betyder så mycket.


Hur har det gått med februari-utmaningen? Har ni promenerat i sju dagar? Jag gjorde det och det var ju inte så svårt då solen värmt från en klarblå himmel. Men ni har väl hört ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Fortsätt gå och köp dubbar och stavar om du inte har det än. Det är fullt på ortopeden!


Kommande aktiviteter i pensionärsklubben:

Torsdagar kl.10.00 träffas de som vill gå med sällskap vid Svandammen. Ta gärna med fika, så fikar vi halvvägs. Någon från styrelsen, oftast Karin är med.

Då vi inte ska åka kommunalt ännu, så har vi ett förslag att vi ordnar flera utgångspunkter för promenad. Om det är några som bor i Gottsunda eller dess närhet, så kan jag (Britta) leda en sådan grupp samma tid. Skriv gärna ett mail om intresse finns: britta.possnert@gmail.com.


Vi i styrelsen undrar och önskar åsikter:

Det har funnits en boule-grupp. Kanske den kan återuppstå, då det är utomhus?


En bokcirkel har också stannat av på grund av pandemin. Finns intresse för bokcirkel via internet, digitalt?

Vi i styrelsen fortsätter att ha våra möten via datorn med hjälp av zoom. Tyvärr kommer vi att fortsätta med det hela våren och kanske till och med under hösten. Påminner återigen om att det är bra att lära sig zoom. Ett verktyg som ger möjligheter. Till exempel så kan ni då lyssna till våra föreläsningar. Vi har haft förmånen att också ha föreläsningar tillsammans med UMS (Uppsala Medicinska Seniorer). De flesta föreläsningarna kan ni se i efterhand. Gå bara in på våran hemsida för instruktioner: https://aspension.se/ .


19/3 kl.14.00 har vi årsmöte. Vi vill då också säga att vi i styrelsen behöver få fler intresserade om vi ska kunna fortsätta. Hör i så fall av dig till våran sekreterare.


19/3 kl.14.45 föreläser Marta Fallgren om vad miljöenheten i regionen gör. Ännu ett viktigt ämne som vi får veta mer om.


Från bondepraktikan:

På en torr mars följer vanligen en vacker vår.

Hörs åskan i mars kan man vänta snö i maj.

Regnar det i mars, kan man vänta regn i juli.


Njut av mars-solen, promenera och håll i håll ut!


Styrelsen genom Britta Ivarsson Possnert


Ordförande: Anders Fallgren, andersfallgren@hotmail.com

Vice ordförande: Karin Norlèn, karinnorlen2@gmail.com

Sekreterare: Laila Olsen Fallgren, lailaofallgren@hotmail.com