2021 Maj månadsbrev

Månadsbrev maj Akademiska sjukhusets pensionärsklubb

”Sköna maj, välkommen

till vår bygd igen!

Sköna maj, välkommen,

våra lekars vän!

Känslans gudaflamma

väcktes vid din ljusning,

jord och skyar stamma

kärlek och förtjusning;

sorgen flyr för våren,

glädjen ler ur tåren,

morgonrodnad ur begynnelsens moln.”


Svensk klassiker av Johan Ludvig Runeberg.

Maj kallades förr i Sverige för blomstermånad i de södra delarna och för lövmånad i de norra delarna. Substantivet maj syftar på gröna löv och kvistar eller lövruskor, att löva. Till midsommar lövar vi majstången, som från början hade en annan betydelse, men den är för lång att förklara och endast en dalkulla kan förstå.


Det tycks som att världen har sovit i ett år med en pandemi i kroppen. Nästan allting har stannat av och vi har fått kämpa för att andas och hålla kontakter vid liv. Så kommer en vår och vi ger oss ut på promenad med vaccin nr 1 i kroppen och ser att naturen också har fått en ”vår-shot”. Tusentals vitsippor och blåsippor och fåglarna är som tokiga. Sjunger ivrigt och vill berätta om naturens uppvaknande. Visst är det underbart? Världen har inte stannat, bara väntat lite. Och nu kan vi snart vara med.


6/5 kl.17.00 föreläser Christina Mörk, läkare i ett mobilt närvårdsteam sedan 10 år tillbaks. Föreläsningen: ”Läkemedel på äldre dar- lagom är bäst.”


27/5 kl.16.00 är vi inbjudna att lyssna till ett föredrag om: ”Modern behandling av diabetes”. Föreläsare är: Jarl Hellman, överläkare och forskare för endokrinologi och diabetesvård vid Akademiska sjukhuset.


Länk till de båda föreläsningarna som sker via zoom kommer via e-post i god tid innan.


Det blir våra sista zoom-föreläsningar före sommaruppehållet. Vi återkommer med flera föreläsningar till hösten. Information kommer på hemsidan och i nästa månadsbrev i september.


Gå gärna in på våran hemsida: https://aspension och se de flesta av våra föreläsningar i efterhand. Styrelsen sammanträder fortfarande via zoom, men hoppas kunna ändra det framåt hösten när vi är vaccinerade. Dock måste vi fortsätta att hålla ett visst avstånd. Det är ett lurigt virus, långt smartare än vi trott.


Kl.10.00 torsdag. Svandammen promenad med fika. Fortsätt gärna promenera under sommaruppehållet från samma plats eller hitta nya vägar.

Britta återkommer med Gottsunda/Sunnersta-gruppen efter sommaren.


Högtider i maj:

1 maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

3 maj Polens nationaldag

9 maj Europadagen

17 maj Norges grundlagsdag

Sista söndagen i maj- Mors dag!


Nu vill vi i styrelsen önska alla våra medlemmar en underbar frisk sommar med nära och kära! Ge er ut i naturen och lukta på blommorna, det är vår-vaccinet som man blir glad av! Vi hörs till hösten igen!


Styrelsen genom Britta Ivarsson Possnert


Ordförande Karin Norlen

Vice ordförande Anders Fallgren

Kassör Lars Ramström

Sekreterare Laila Olsen Fallgren

Ledamot Gudmar Lundqvist

Ledamot Marie-Louise Aarflot

Ledamot Britta Ivarsson Possnert

Ledamot Karin Willerström

Ledamot Vakans