2021 Aug Månadsbrev

Månadsbrev augusti 2021 Akademiska sjukhusets pensionärsklubb

 

När vita dimmor vältra sig bland hässjorna på äng

och åkerskäran skorrar på sin eviga refräng,

då vandra vi i ensamhet på tuvig mosses ren,

där just idag bland tistlarna min skarpa lie ven.

 

Augustikväll av Erik Axel Karlfeldt.

 

Med nyslipade liar går morfar, min morbror och min mor och far ut på åkern ovanför Hjortgården, i knähögt gräs. Det är en solig augustidag i Boda. Efter några timmar är gräset slaget och hässjorna står stolt på åkern. Belöningen när de svettiga arbetarna sitter lutade mot hässjorna, är när mormor kommer med kaffekorgen. Nykokt kaffe, nybakade kanelbullar och kall vinbärssaft och doften av nyslaget hö. Lycka!

 

Augustus, kallades förr för Sextilis, som betyder ”det sjätte”, eftersom denna månad var den sjätte i det gamla Romerska, men den åttonde i det Julianska året. Namnet byttes emellertid ut mot Augustus till åminnelse av kejsar Augustus. Det svenska namnet ”Skördemånad” kommer naturligtvis av att sädesskörden pågår för fullt under denna månad.

 

        ”I rötmånan wakta dig för mjölk och söt mat, bitter spis skall man bruka,                                         också skall man icke dricka för mycket win.”

 

Vi i styrelsen har haft en fin sommar på olika ställen i landet och vi är alla fullt vaccinerade. Vi kommer dock att fortsätta med zoom-föreläsningar och möten via zoom.

 

Vi har flera intressanta föreläsningar på gång, men återkommer med datum när de är bokade. Ni får gärna ge tips om något ni vill veta mer om.

 

Teaterbesök och modevisning planeras och Britta återkommer med det. Sommarteater pågår nu i Gottsunda: ”Loranga, Loranga”, utomhus i tält. Teater online finns också. Streamas och är kostnadsfri. Gå in på www.uppsalastadsteater.se och se vilket utbud som finns tillgängligt!

 

Vi inväntar besked ifrån smittskyddsenheten om när vi åter kan ha fysiska möten och föreläsningar.

 

Torsdagar kl.10.00 från och med 2/9 fortsätter vi att promenera. Vi utgår ifrån Svandammen. Ta gärna med fika.

 

Gottsunda: 9/9 kl.10.00. Vi träffas vid långbänken i Gottsunda-gipen. Vecka 37 och 38 är inte jag med. Åter 30/9, och sedan varje torsdag kl.10.00 under hösten.Vid frågor ring Britta 0733-484326. Medtag fika, skor och om möjligt gångstavar.

 

Vi i styrelsen önskar er alla en fin sensommar med god mat ifrån skörden och kanske kräftor på bordet. Vi hörs i september!

 

Styrelsen genom Britta Ivarsson Possnert

 

Ordförande Karin Norlen

Vice ordförande Anders Fallgren

Kassör Lars Ramström

Sekreterare Laila Olsen Fallgren

Ledamot Gudmar Lundqvist

Ledamot Marie-Louise Aarflot

Ledamot Britta Ivarsson Possnert

Ledamot Karin Willerström

Ledamot Vakans