2020 månadsbrev dec.

Månadsbrev december 2020

Himlen släpper ner ett ymnigt snöfall över det lilla samhället, över alla rödmålade stugor i dalabyn. Snöflingorna dansar långsamt ner och ser ut som stjärnor som lägger sig på hustaken på jorden som på beställning denna magiska kväll. En kväll där drömmar förväntas slå in. Det är julafton 1960. En liten flicka åtta år gammal har klätt sig i finaste röda manchesterklänningen och vita strumpbyxor. Svarta lackskor med spännen. Mor har gjort två långa flätor av det ljusa håret och satt i röda sidenband längst ner. Hon ställer sig på knä på en av stolarna i salen och trycker näsan mot fönstret. Hon har hört att om en stjärna faller så kan man önska sig något. Hon undrar om det också gäller snöstjärnor?

(Ur min novellsamling: ”Novellfesten”)

 

Vad önskar man sig som åtta-åring 1960, i en trygg miljö med familjen runt sig och inga pandemier eller mobiltelefoner i närheten? En Kitty-bok, en blå klänning, en bok att skriva i. Så enkelt var livet då. Eller i alla fall tyckte jag det ovetandes om världens bekymmer som fanns då och som skulle komma.

 

Nu är vi pensionärer och förhoppningsvis friska och inte alltför tyngda av livets vedermödor, som klimatförändring och pandemi och dålig pension. Vi ska klappa oss på axeln och säga: ”vilket bra jobb jag gjort i Landstinget och jag har hälsan och mat på bordet.”

 

Vi i styrelsen har på grund av pandemin enbart haft zoom-möten en gång i månaden. Vi har diskuterat olika alternativ till aktiviteter. Dock har det mesta fått avbokats och kommer så att förbli även under våren.

 

Men detta med zoom är något som vi fått lära oss och som det är bra om fler lär sig. Vi har nämligen haft och kommer att ha flera zoom-föreläsningar. Var inte rädd att prova. Jag övervann rädslan och nu går det bra. Det är tidigare arbetskamrater som föreläser om ämnen vi föreslagit. Har du något du skulle vilja höra om så skriv mail till oss om det.

Gå in på hemsidan: https://aspension.se/, så kan ni se föreläsningarna i efterhand.

Stefan James (Hjärtinfarkt), Kerstin Berg Johannesson (Ensamhet, äldre och covid-19) och Ulf Hanson( Diabetes och graviditet).

Kommande zoom-föreläsning: 2021-01-21, Susanna Tuvemo Johnson föreläser om ”Fysisk aktivitet och andra levnadsvanor, kan de förhindra  fallolyckor hos äldre?”

Det är viktigt att röra på sig, så vi fortsätter med promenader. Varje torsdag samlas vi vid Svandammen, ta gärna med fika. Så går vi cirka fyra kilometer längs Fyrisån. Någon från styrelsen är med och vi håller avstånd. Om du bor långt bort och inte kan ta dig dit utan att åka kollektivt, så stanna hemma och hitta egen promenadväg.

Vi hoppas att ett vaccin är nära förestående, så att vi alla snart kan träffas fysiskt. Vi sänder varma, digitala kramar till all personal som jobbar på Akademiska sjukhuset. Och vi hoppas att ni, vi och alla andra därute tar varningen på allvar och håller avstånd.

Ni är välkomna att höra av er till oss om ni undrar något.

Nu önskar vi i styrelsen att ni alla får en fin jul och ett bättre 2021! Många sitter ensamma. Lyft luren och ring ett samtal. Skriv ett brev, underskattat men så uppskattat!

Styrelsen genom Britta

 

ordförande: Anders Fallgren, andersfallgren@hotmail.com, 018-4957667

vice ordförande: Karin Norlén, karinnorlen2@gmail.com, 070-3739212,

sekreterare: Laila Olsen Fallgren, lailaofallgren@hotmail.com, 018-4957667

 

P.S. Zoom möten innebär att vi med hjälp av dator eller smartphone, kopplar upp oss och kan se och höra varandra, föreläsaren kan även visa bilder. D.S.